Medical Vårdcentral - Bergsjön

En vårdcentral med ny ledning, erfaren och kunnig personal, flerspråkiga och klara för att tillhandahåller hälso- och sjukvårdstjänster till alla.

l

Lista dig hos oss

Vill du träffa en doktor hos oss? Boka en tid genom att ringa, boka online eller komma direkt till vår mottagning så hjälper dig. Lista dig gärna på vår vårdcentral också. 

Covid-19 vaccination

Boka tid genom att ringa till oss eller genom 1177.

 Från måndag 10 januari dos 3 möjlig för alla personer födda 2004 och äldre. Dosintervall från dos 2 är 5 månader.

Vecka 8 påbörjas vaccination med påfyllnadsdos, dos 4, till vissa grupper däribland personer 80 år och äldre.

Alla är fortfarande välkomna att boka tid för dos 1 och dos 2. Läs mer på www.1177.se

Det är fortsatt viktigt att gravida vaccineras. Det behövs inget intyg eller remiss för gravida att vaccinera sig, oavsett tid i graviditeten.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan den som är gravid vaccinera sig mot covid-19 under hela graviditeten. Rekommendationen är dock att vaccinationen görs efter graviditetsvecka 12.

Fjärde dos till den som är 65 och äldre

Folkhälsomyndigheten har beslutat att alla som är 65 år eller äldre ska erbjudas en fjärde dos vaccin mot covid-19. Den andra påfyllnadsdosen (dos 4) bör erbjudas från det att fyra månader har gått sedan det förra vaccinationstillfället. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också en andra påfyllnadsdos, till personer över 18 år med immunbrist.

 

Det är särskilt viktigt att personer med ett nedsatt immunförsvar vaccinerar sig mot covid-19 eftersom de riskerar att bli både allvarligt och långvarigt sjuka i covid-19. Personer med ett tydligt nedsatt immunförsvar får inte samma goda effekt av en vaccination mot covid-19 jämfört med personer som har ett normalt fungerande immunförsvar.

 

Aktuella grupper

  • Vuxna från 18 år med immunbrist rekommenderas en andra påfyllnadsdos (dos 5)  tidigast tre månader efter den första påfyllnadsdosen.
  • Downs syndrom kan innebära en ökad risk att insjukna i infektioner och ofta ett påverkat immunförsvar. En andra påfyllnadsdos (dos 4 för denna grupp) rekommenderas för personer från 18 år, tidigast tre månader efter den första påfyllnadsdosen.

Mer detaljerad information från Folkhälsomyndigheten om vaccinering av personer med nedsatt immunförsvar finns att ta del av här.

 

Dosen kan ges på valfri vaccinationsmottagning. Om en specialistmottagning vill informera sina patienter om påfylldosen så kan man göra det. Det kommer däremot inte att krävas något brev för att få sin vaccination. Förtroendebokning gäller.

 För personer 18-64 år med allvarlig immunbrist rekommenderas påfyllnadsdos efter tre månader. Mer information om denna grupp kommer.

Personer mellan 16-17 år, mognadsbedömning görs på plats eller ta med ifylld samtyckesblankett

Fyll gärna i din hälsodeklaration inför din vaccination.  

Våra tjänster

Hos oss kan du komma för vanliga läkarbesök, BVC (barnläkare), diabetes, hälsoundersökning, blodprov och medicinsk fotvård. 

Influensavaccination 2021

Influensavaccin ges enbart för riskgrupper och är kostnadsfritt. Boka tid genom att ringa oss.

Vem är riskgrupp?

personer över 65 års ålder

gravida efter graviditetsvecka 16

vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd (individuell bedömning):

kronisk hjärtsjukdom

kronisk lungsjukdom såsom KOL eller astma

andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion (t ex extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)

kronisk lever- eller njursvikt

diabetes mellitus

tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar p.g.a sjukdom eller behandling

Kontakta oss

Telefon: 031-222 300
Email: vc.gbg@medicalvardcentral.se
Adress: Ljusårsvägen 100,  Göteborg

Vår jourcentral är Närhälsan Gamlestan Jourcentral, Gamlestadsvägn 4 415 11 Göteborg

Exit mobile version